Gyakori Kérdések

Mi a korai fejlesztés/beavatkozás?

A korai beavatkozás szakemberek csapata által összeállított fejlesztési program, amelynek célja bizonyos fejlődési területek elmaradásának felzárkóztatása/pótlása, hibák korrigálása vagy enyhítése. Magába foglalja a gyógypedagógiai, mozgás, illetve egyéb specifikus intervenciót. A gyerek állapotának a javítása mellett tanácsadást nyújt a családnak. A megnevezésben szereplő korai szó jelzi, hogy a fejlesztés csecsemőkorra, kisgyerekkorra vonatkozik.

Mikor van szükség korai fejlesztésre?

Korai fejlesztés szükségességéről beszélünk akkor, ha egy (vagy lehet több is) területen elmaradás észlelhető a gyerek életkorához megfelelő szinthez képest. Ez előfordulhat a következő területeken:

  • Érzékszervi: hallás-, látásproblémák;
  • Kommunikáció: megkésett beszédfejlődés;
  • Mozgásproblémák;
  • Értelmi fejlődési elmaradás;
  • Étkezési, szobatisztasági problémák;
  • Viselkedészavarok;
  • Egyéb (bármi, ami miatt a szülő bizonytalan a gyerek fejlődésével kapcsán, bátran forduljon szakemberhez);

Mi a célja a fejlesztésnek?

A korai fejlesztés legfőbb célja a gyerek felzárkóztatása, megsegítése, a problémák enyhítése, annak érdekében, hogy könnyebben illeszkedjék be a környezetébe. Mindez (a gyerek felmérése után) egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztési terv alapján valósul meg.

Miért fontos a korai beavatkozás?

Nem csak fontos, hanem alapvetően elengedhetetlen a korai diagnózis. A probléma észlelése után alapvető a korai felmérés és az ezt követő fejlesztés. Minél hamarabb kezdődik el, annál eredményesebb. Ez azért, mert a csecsemőkor/kisgyerekkor a legfogékonyabb időszak az idegrendszer érése szempontjából. 

„Más” az én gyerekem?

Minden gyereknek megvan az egyéni fejlődési ritmusa. A szülők gyakran észreveszik ha gyermekük fejlődése eltéréseket mutat a  kortársakhoz viszonyítva, de nagyon sok esetben a környezet megnyugtatja őket, hogy ezt a gyerek majd „kinövi”. Nagyon sokszor halljuk ezt. Ha a szülőnek kérdései merülnek fel vagy elbizonytalanodik, mert valami fejlődési eltérést észlel gyermekében, bizalommal forduljon szakemberhez.