Speciális óvoda

Szemünk fénye a gyermek. Alig várjuk, hogy megszülessen, s alig telik el egy rövid  idő, máris ott állunk egy fontos választás előtt: milyen óvodát válasszunk, hogy az a gyermekünk számára a legjobb legyen. Az óvoda választáson sok múlik, hiszen a gyermek szellemi, testi, lelki jóléte, fejlődése függ attól, hogy milyen környezetben, mivel tölti ezeket a fontos éveket.

Ha egy gyermek sajátos igényekkel rendelkezik, még nehezebbé teheti a szülő számára a döntést, hiszen kevesebb lehetőség közül tud választani és még sokkal fontosabb az amit az óvodai évek alatt, ebben a fejlődés szempontjából oly fontos időszakban, kaphat a gyermek.

Ki segíthet  az óvodaválasztásban a szülőnek és hogyan?

Ha az Ön gyermekének fejlődése sajátos, eltérő ritmust követ, sajátos nevelési igényei vannak, vagy a fejlődés valamely területén még nagyon meg van késve, ajánlott szakemberhez, pszichológushoz, gyógypedagógushoz fordulni tanácsért. A szakember megfigyelések, felmérések alapján pontosan ismerteti Önnel, hogy gyermekének mire volna szüksége, hogy fejlődhessen, boldog és kiegyensúlyozott gyermek legyen. A szakember/szakembercsoprt véleményének, tanácsának meghallgatása után, a szülő szabadon dönthet, hogy elfogadja-e  a tanácsokat,  véleményeket, vagy figyelmen kívül hagyja azokat.

A felmérés nem kötelezi a szülőt semmire, de segít abban, hogy tisztán lásson gyermekét illetően és helyes döntést tudjon hozni. Amennyiben hozzánk fordulnak tanácsért, a felmérés mellett, pontos felvilágosítást kaphatnak arról is, hogy hogyan kell eljárni, hogy a gyermek a megfelelő helyre beiratkozhasson, szükség esetén a megfelelő terápiákban részesülhessen. A speciális óvodai ellátás, illetve a terápiák, melyek az ellátás részét képezik, óvodánkba való iratkozás esetén, teljesen ingyenesek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy amennyiben a gyermek fejlődése megengedi, lehetőség van visszairatkozni tömegoktatásba (normál óvodába).

Bemutatkozik a Kozmutza Flóra Speciális Óvoda

 Kozmutza Flóra Speciális Óvoda a Kozmutza Flóra Hallássérültek Iskola keretén belül 35 éves múltra visszatekintő intézmény, mely a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátását vállja magára Kolozsváron.

Csoportjaink pedagógiai programja a csoport jellegzetességének megfelelően van felépítve, a képességfejlesztésen túl legfőbb célkitűzése a komplex személyiségfejlesztés, az, hogy ki tudja bontakoztatni minden gyermek saját képességeit, minnél önállóbbá váljon és sikerélményhez jusson. Az egyéni szükségletet és haladási ütemet figyelembe vevő pedagógiai és gyógypedagógiai módszereink, valamint a szakembereink által nyújtott speciális terápiák (szenzomotoros fejlesztés, gyógytorna, evés terápia, logopédiai, kognitív terápiák, autizmus specifikus terápiák) hozzájárulnak a  célok eléréséhez.

Az óvodának jelenleg 3 csoportja van 18 gyermek számára. A kiscsoport 4 gyermekkel, a logopédiai csoport 10 gyermekkel, míg a nagycsoport 4 gyermekkel működik.

A gyermekeket reggel 7 órától délután 17 óráig foglalkoztatjuk. A reggelit és az ebédet  az iskola konyháján készítik el és a gyerekek az iskola ebédlőjében fogyasszák el. Nem kolozsvári gyermekek számára bentlakásra is van lehetőség. A mindennapok szerves része a szabadban töltött idő, legyen az séta vagy játék az iskola udvarán található jól felszerelt játszótéren, focipályán.