Pszichodiagnosztika, komplex vizsgálat

Azok a  szülők akiknek gyermekei koraszülöttek, vagy a gyermek születése közben történt valami váratlan esemény, gyakran feltehetik magukban a kérdést, hogy hová fordulhatnak segítségért, egyáltalán kell-e, az orvosi felügyeleten, vizsgálatokon kívül más segítséget is keresni ezekben a helyzetekben.  Ugyancsak tanácstalan helyzetben lehet, aggódhat az a szülő akinek a gyermeke nem koraszülött, illetve nem voltak nehézségek szülés közben, de mégis  észrevesz  jeleket, amelyeket nem lát, érez megfelelőnek.

Bölcsődés vagy óvodás korú gyermek esetében néha a pedagógustól kap olyan visszajelzést a szülő, miszerint kérdések merülnek fel a gyermek fejlődését, viselkedését illetően.

Hová, kihez fordulhat a szülő? Mi a pszichodiagnosztika? Mi a komplex vizsgálat?

A fent említett helyzetekben ajánlott pszichodiagnosztikai vizsgálatot, vagy szükség esetén komplex vizsgálatot  kérni. Pszichodiagnosztikai vizsgálatra abban az esetben kerül sor, ha egy gyermek viselkedésében és/vagy érzelmi életében olyan változások állnak be, melyek valamilyen zavar esetleges meglétére utalhatnak. Pszichodiagnosztika során a zavar természetét tudjuk pontosítani, tisztázni.  A pszichodiagnosztikai vizsgálatot pszichológus végzi.

Amennyiben a probléma összetett és több terület is érintve van, komplex vizsgálatot javaslunk,  gyermekorvost, gyógypedagógust, vagy más szakembereket is bevonva. 

A vizsgálat menete

A komplex vizsgálat célja, hogy mi szakemberek  minél jobban megismerjük a gyermek addigi élettörténetét, a problémák mibenlétét, hiszen csak pontos információk alapján lehet megállapítani, milyen fejlesztésre van szüksége a gyermeknek, illetve célzottan megtervezni a beavatkozást. A felmérést végző pszichológus, esetenként szakember csoport , megfigyeli a gyermeket játék közben, mozgását, reakcióit, kapcsolatait, érzékszervi működését. Vizsgálatokkal, tesztekkel kiderítjük, hogy valóban fenn áll-e  zavar, fejlődési eltérés, esetleg lemaradás, szükség lehet-e valamilyen további szakorvosi vizsgálatra.

A vizsgálatokon minden esetben jelen van a szülő is. Az eredmények ismeretében a szülő egyetértésével alakítjuk ki a fejlesztési javaslatot, amelynél figyelembe vesszük a család igényeit, lehetőségeit is.

Komplex vizsgálatra kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján lehet jelentkezni. Ha kérdése van, esetleg pszichodiagnosztikai vizsgálatot vagy komplex vizsgálatot szeretne kérni gyermeke számára, kérjük jelezze. Ezt a Kapcsolat fülre kattintva kezdeményezheti.