Hallássérülés, cochlearis implantátum

A hallássérülés esetében nagyon fontos a szülőknek tudnia, megértenie, hogy a protezálás, az-az a gyermek hallókészülékkel való ellátása, vagy a cochlearis implantátum beültetése mellett, a gyermek hallását gondozni kell,  hogy megtanulja megfelelően használni azt, illetve, hogy a beszédértése, beszédproduktuma is fejlődhessen. A készülékkel való ellátás, cochleáris implantátum beülltetése, rendszeres, intenzív fejlesztés nélkül, nem oldja meg a gyermek problémáját. A fejlesztés a hallássérült gyermekekkel való munkában jártas szakember és a család közös feladata, munkája. A megfelelő és korai kezeléssel a legtöbb hallássérült gyermek képessé válik használni hallását, és a társaihoz hasonlóan tud haladni a felnőtté válás útján.

Miért nincs vesztegetni való idő?

Nagyon fontos, hogy gyermeke a probléma felismerése után mihamarabb megkapja a megfelelő kezelést. A hallás létfontosságú feltétele annak, hogy gyermeke beszédértése és nyelvi érzéke megfelelően kialakulhasson és fejlődhessen. Még a kisebb mértékű halláscsökkenés is olyan tanulási és magatartási problémákhoz vezethet, amelyek az iskolában és azon kívül is behatárolhatják gyermeke lehetőségeit.

A gyerek minél hamarabb kezd jól hallani és beszélni, annál jobb eséllyel lesz majd képes felülkerekedni a halláscsökkenés okozta hátrányokon, és elérni tanulási és közösségi képességeinek maximumát. A kutatási eredmények szerint azok a gyermekek, akik hat hónapos koruk előtt hallásproblémájuk megoldására megfelelő hallásjavító eszközt kaptak, képessé váltak az éphalló társaikhoz hasonló szinten megtanulni beszélni. A nagyobb gyerekeknek csökken az esélyük, hogy kortársaikat utolérjék.

Hol kaphat segítséget ?

Amennyiben Ön, gyermeke számára, hallássérültekkel való munkában jártas szakembert keres, kérünk forduljon hozzánk! Románia teljes területéről fogadunk magyar anyanyelvű gyermekeket korai fejlesztésre. Más megyei gyermekek számára lehetőség van, hogy tömbösített formában történjen meg a fejlesztés, tanácsadás, szülők felkészítése a fejlesztés folytatására otthoni környezetben. Ugyanakkor a fejlesztés idejére, igény szerint szállást, ellátást is tudunk biztosítani.

Írjon nekünk akkor is, ha csak tanácsot szeretne kérni!